Anti-hvitvasking

Hvitvasking gjør det mulig for kriminelle å benytte utbytte fra straffbare handlinger. Hvitvaskingsarbeidet beskytter derfor samfunnet mot vinningskriminalitet og ses på som en viktig samfunnsoppgave.

Advokater, banker, forsikringsforetak, eiendomsmeglere, regnskapsførere, revisorer og andre rapporteringspliktige plikter å beskytte seg mot hvitvasking. De må derfor ha kunnskap om relevante trusler og hvilke sårbarheter de har for å bli misbrukt til hvitvasking og terrorfinansiering. Manglende etterlevelse av hvitvaskingsregelverket kan få alvorlige konsekvenser for styremeldemmer, leder, ansatte og for foretaket.   

Kontakt oss for bistand

Kontaktperson

Erling Grimstad

Tlf: (+47) 997 97 542

Epost: eg@governance.no

Hvitvaskingsregelverket

Hvitvaskingsregelverket er i bunn og grunn basert på FATFs anbefalinger. Regelverket stiller strenge krav til blant annet gjennomføring av risikovurdering, etablering av tilpassede rutiner, gjennomføring av kundetiltak (inkludert risikoklassifisering av kunder), løpende oppfølging av kundetiltak, undersøkelse av mistenkelige forhold og rapportering til FIU. EUs forordning på hvitvaskingsområdet ble vedtatt i 2024 og skal etterhvert erstatte hvitvaskingsloven. AMLA er EUs nyetablerte tilsynsorgan (2024) som vil legge føringer for kontroll med rapporteringspliktige virksomheter.

 Utvikling av «etterlevelseskulturen» i virksomheten

Det er nærmest umulig å etterleve hvitvaskingsregelverket uten å etablere en god organisasjonskultur der ledere og andre ansatte etterlever krav, forventninger og interne rutiner. Derfor skal ledere gå foran som gode eksempler. De som lærer opp nyansatte har ansvar for at disse forstår risikoen, kan kjenne igjen indikatorer på mistenkelige forhold og forstår hva de skal gjøre i bestemte situasjoner. Styret har det øverste ansvaret for å utvikle en sterk organisasjonskultur, og kan derfor ikke overlate dette til «ildsjeler» eller noen få nøkkelpersoner. Utvikling av en sterk etterlevelseskultur krever kontinuerlig oppmerksomhet fra mange nivåer i virksomheten. De som har opplevd vesentlige avvik som er påpekt etter tilsynsbesøk vet hva vi snakker om.

Hva kan vi bistå virksomheten med?

Bistand med gjennomføring av risikovurderinger


Bistand med utarbeidelse og ajourføring av rutiner


Tolkning av regelverket og praktisk etterlevelse


Myndighetskontakt


Bistand i forbindelse med stedlige tilsyn


Kurs og opplæring av ansatte


Rådgivning og bistand ved mistanke om brudd på hvitvaskingsloven


Avvikling og avvisning av kundeforhold


Sikring av elektroniske bevis


Management for hire


Organisering av virksomheten og etablering av god internkontroll


Tilpasse og optimalisere elektroniske overvåkningssystemer


Gjennomføring av kundetiltak


Kontakt oss for bistand